srijeda, 30. prosinca 2009.

ČESTITKA

Što bez obitelji

Ovo je bio moj, naš, petnaesti Božić u Berlinu! Da mi je netko svojevremeno, kada smo sa strepnjom prelazili ondašnju čvrstu granicu prema Njemačkoj, rekao da ćemo toliko godina ostati ovdje, ne bih mu, naravno, povjerovala.
Poznata mi ova priča. Nije baš originalna. Pričali mi je naši iseljenici bezbroj puta. Povjest se skoro ponavlja. Samo, njih od domova većinom potjerali socijalni ili politički razlozi.

utorak, 22. prosinca 2009.

Čija sam ja?

Pripovjedao mi nedavno kolega da zdušno radi na izradi svojeg rodoslovlja. Putem računala. Posjeduje, naime, program koji mu pomaže da uspostavi i poveže rodoslovno stablo svoje obitelji i više generacija unazad. Zadivljujuće!
Tako je stigao do iznenađujuće velikog broja bliže i dalje rodbine za koju nikada prije nije znao. Neke od njih potom upoznao, povezao, zbližio. Osjećaj pripadnosti, ukorijenjenosti se produbio. Važno je to, znam iz iskustva.

subota, 19. prosinca 2009.

Otvorite vrata djetetu

Kakav tjedan! Zavrtjelo mi se u glavi od brojnih događaja. Ali nije dovoljno samo vidjeti i čuti. Treba o događajima i pisati. To se očekuje od novinara, zar ne? A zbivanja sustižu jedna druga. Pa daj ti to stigni! Upalismo i treću svijeću na adventskom vijencu.
 Pa ako su vrijeme do prve svijeće adventskog vijenca označile proslave obljetnica udruga berlinskih hrvata, pa potom vrijeme do drugog adventa obilježila

subota, 12. prosinca 2009.

Punoljetni razgovor

Jedan od od brojnih razgovora sa Stjepanom Mesićem. U mojemu novinarskom poslu, sretosmo se više puta. Povod je uvjek bio neki ...događaj ...neko imenovanje ...neka godišnjica. A puno toga se dogodilo u zadnje vrijeme u Hrvatskoj. Postala je samostalna ...sama se nosi sa teškoćama i nedaćama ...sama se privikava na demokraciju.

utorak, 8. prosinca 2009.

U svjetlu druge svijeće


Tjedan po tjedan, korak po korak, sve bliže Božiću smo. Gori druga svijeća na adventskom vijencu.
Vrijeme izmiče. Jednostavno leti. Još malo, pisat ću i tradicionalnu Berlinsku kroniku za 2009. godinu. A u njoj će sigurno biti dosta toga.  Jer i događaja je puno. Aktivni su naši Hrvati u Berlinu. Samo kad pogledam posljednje dane, zavrti se u glavi od događaja.


nedjelja, 6. prosinca 2009.

dijaspora na Hrvatskom radiju

HRVATSKI RADIO (Glas Hrvatske) OVDJE HRVATSKA, A TKO JE TAMO
emitirano 4. prosinca 2009.

Hrvatski glas je program Hrvatskog radija, koji je posvećen isključivo Hrvatima u Svijetu. Može se pratiti putem satelita i interneta. Za naše čitatelje je posebno važna druga mogućnost. Na stranicama HRT-a www.hrt.hr možete pronaći traženu emisiju. Potrebno je na naslovnici kliknuti na HR na zahtjev, zatim izabrati program Hrvatski glas i nakon toga željenu emisiju.
Autori bloga žele vam ugodne trenutke uz vijesti, reportaže, glazbu... iz domovine!

utorak, 1. prosinca 2009.

ostajte ovdje

Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba

Neće vas grijat' ko što ovo grije; 

Grki su tamo zalogaji hljeba

Gdje svoga nema i gdje brata nije.

Tko ne zna ove stihove. Zov domovine ...suze za rodnom grudom. Koliko su mi puta ...za vrijeme moga iseljeničkog života ovi stihovi pali na pamet. Imao sam osjećaj da nam to domovina poručuje ...zove svoje kćeri i sinove.